Dizajn etiketa za vino Etikete za vino Etiketa za vino

DIZAJN ETIKETA ZA VINO je veoma važan segment u brendiranju vina. Etikete za vino koristile su se još u starom Egiptu. Danas, možda više nego ikada, vino i njegova ambalaža predstavljaju jednu nedeljivu celinu.

O vinu…

Teško je sa sigurnošću reći kada je nastalo vinarstvo. Neki izvori tvrde da prvi počeci dosežu čak šest hiljada godina pre nove ere. Ipak, ono što je sigurno, prve vinske etikete datiraju iz starog egipta na kojima se obeležavalo geografsko poreklo. Još tada je bilo jasno da je podneblje veoma važno za razvoj vina. U starom Rimu i u Grčkoj vino je postalo piće bogova, a kasnije i u hrišćanskom svetu dobija religiozan karakter. Primena staklenih flaša i sumporisanje posuda odredili su pravac savremenom vinarstvu.

Ukratko o vinogradarstvu u Srbiji

Smatra se da istorija vinarstva na našim prostorima datira preko 2000 godina. Veliku ulogu odigrali su Rimljani, koji su ovdašnje sorte poboljšali ukrštanjem sa sortama donetim iz sredozemlja. Značajniji pomak u uzgoju vinove loze desio se u doba Vizantije, da bi pod Nemanjićima doživeo procvat. Pod turskom vlašću proizvodnja vina je opala kako je islam zabranjivao konzumiranje aklohola. Ponovni uzlet vinogradarske delatnosti dešava se u vreme Hazburške vlasti, što se nastavilo i do današnjih dana.

Etiketa za vino

Kako je već pomenuto, stari egipćani su prvi koristili etikete za vino. Na njoj su označavali geografsko poreklo. I danas je to jedan od podataka koji je obavezan na svakoj etiketi. Pored toga, stoji naziv vina, naziv proizvođača, godina berbe, sadržaj aklkohola, rok trajanja… Mogu biti kružne, iz jednog dela, ali se često mogu naći odvojeno. Prednja etiketa i zadnja u formi deklaracije. Savremene tehnike štampe dozvoljavaju različite oblike i forme etiketa.

Dizajn etiketa za vino

Dizajn etiketa za vino je vrlo specifična i zahtevna grafička forma. Kroz dizajn etikete potrebno je nedvosmisleno odslikati karakter vina. Potencijalnom kupcu bi trebalo već na osnovu etikete da bude jasno o kakvom se vinu radi, i kakva vinarija stoji iza njega. To nije ni malo lako, pa je dobro brendiranje vina poveriti iskusnim dizajnerima. Excentric dizajn studio pored dizajna nudi kompletno brendiranje, od odabira adekvatnog imena, preko etikete, pa sve do reklamnog materijala koji prati proizvod. Sa ponosom možemo reći, da je naš kreativni tim dao imena nekim vinima koja viđate na rafovima prodavnica.

O kvalitetu koji nudimo možete se uveriti putem galerije radova.