Dizajn CD omota

CD ili DVD omot treba posmatrati kroz dva aspekta. Prvi je funkcionalni aspekta koji ima za cilj da sačuva CD od eventualnih oštećenja. Drugi aspekt, je predstavljanje sadržaja samog CD-a na atraktivan i dopadljiv način. Dizajn CD omota igra veoma važnu ulogu u marketinškom predatavljanju sadržaja. U praksi se susrećemo sa muzičkim, filmskim CD-ovima, kao i različitim multimedijalnim prezentacijama.

Dizajn CD omota

Excentric dizajn studio je tu da vam izradi nova, atraktivna i dopadljiva rešenja, bilo da je u pitanju dizajn CD omota, ili sama štampa. Možemo vam predložiti i veliki broj novih ideja kada je u pitnaju sam oblik omota. To je naročito značajno kod CD-ova sa promotivnim sadržajem. Tamo gde je potrebno prilagoditi se vizuelnom identitetu određene kampanje. Dizajn pored boja i grafike, podjednako čine i oblici omota, kao  i vrsta odabranih materijala za izradu. Naši dizajneri to najbolje znaju.

Vrste CD omota

CD omoti mogu biti različiti, pakovani u omot ili kutiju. Filmska ostvarenja se uglavnom pakuju u plastične omote. Muzički i reprezentativni se sa druge strane češće distribuiraju u papirnim omotima. U novije vreme, naročito muzički, dolaze u vidu knjižica koje pored omota imaju i dodatne stranice. Obično se na njima nalaze tekstovi pesama ili neke informacije. Za nas je to značaj prostor koji se može odlično iskoristiti za dizajn CD omota.

Štampa CD omota

Vrsta štampe direktno je zavisna od odabira vrste omota. Ukoliko je reč o kutiji, onda štampa ovojnica koja se insertuje između kutije i zaštitne folije. Paprini omoti se štamapju direknto, uglavnom na 300 gramskom papiru. Preslvači se mat ili sjajnom plastifikacijom i po potrebi uvija u foliju.  Kada govorimo o dizajnu CD omota koji se aplicira na sam CD, može se raditi dvojako. U prvom slučaju može se štampati direknto na diskove sa foto štampačima. Tada se koriste fabrički već pripremljeni diskovi za štampu. U drugom slučaju se dizajn štampa na PVC nalepnicama, reicuje (iseca) i lepi na CD-ove.