dizajn zahvalnica dizajn diploma dizajn sertifikata

ZAHVALNICE, SERTIFIKATI I DIPLOME uglavnom predstavljaju zvanične dokumente koje najčešće dodeljuju određene institucije. Upravo iz tog razloga dizajn zahvalnica (dizajn sertifikata, dizajn diploma) treba da odslika karakter ustanove koja ih dodeljuje.

Dizajn zahvalnica

Kada govorimo o pomenutim dokumentima, dizajn zahvalnica se ipak izdvaja jer je često u pitanju nešto slobodnija forma od diploma i sertifikata. To se ogleda u samom grafičkom dizajnu, ali i odabiru formata na kojima se štampa. Najčešće se u praksi srećemo sa zahvalnicama za krštenja, svadbe, rođendane, sponzorstva.

Dizajn diploma

Reč diploma vezuje se za staru Grčku, gde je označavala dve povezane pločice na kojima je bio ispisan neki službeni spis. U kasnijem periodu predstavljao je naziv za povelje koje su pojedincu omogućavale određene pogodnosti. Od 17. veka diploma je naziv za službene isprave koje služe kao svedočanstvo. Danas dizajn diploma može predstavljati pravo malo umetničko delo. Ipak, uglavnom je potrebno zadržati nivo ozbiljnosti jer ona predstavljaju dokaz stručnosti iz određene oblasti.

Dizajn sertifikata

Pojam sertifikat potiče od latinske reči certificatum, što uopšteno govoreći predstavlja dokaz ili potvrdu. U svakodnevnom životu najčešće su u pitanju potvrde o završenim kursevima. Često se koriste i kao potvrde o posedovanju određenih standarda potrebnih za obavljanje određene delatnosti. Dizajn sertifikata jeste oficijalna forma, ali ipak nešto slobodnija u odnosu na dizajn diploma.

Štampa zahvalnica, sertifikata i diploma

Obzirom da su u pitanju zvanični dokumenti, često se za njihovo štampanje upotrebljavaju posebne tehnike štampe kao što su zlatotisak, srebro, reljefna štampa i slično. Ovakvi dokumenti zahtevaju i određenu vrstu zaštite radi nemogućnosti falsifikovanja. U tu svrhu, uz dizajn zahvalnica, sertifikata i diploma, koriste se specijalne vrste papira. Pored papira, za bolju zaštitu koriste se vodeni žigovi, hologramske nalepnice i trake.

U Excentric dizajn studiju imamo bogato iskustvo u izradi navedenih dokumenata, a  možete se i sami uveriti u kvalitet rada kroz naš portfolio.