vektorski logo

Vektorski logo? Zašto?

Često se u praksi srećemo sa nerazumevanjem potrebe za vektorskim logotipom. Neretko klijenti nisu sigurni šta im to tačno dizajneri traže i zašto im je vektorski logo toliko značajan. Zato ćemo ovim putem, jednostavnim rečnikom, probati da malo razjasnimo razliku između vektorske i rasterske grafike. Zašto se koristi jedna, a zašto druga, te koje su to osnovne prednosti i mane.

Vektorska grafika (vektorski logo)

Osnova vektorske grafike, tj. vektorskog zapisa leži u geometriji. Ukratko govoreći, svaki vektor se zapisuje uz pomoć geometrijskih tela. Ima svoju početnu tačku i završnu tačku, dužinu, ugao, zakrivljenje i tačke koje opisuju zakrivljenje.

Ono što je nama kao korisnicima značajno jeste činjenica da tako zapisanu grafiku možemo beskonačno povećavati i smanjivati bez vizuelnog gubitka kvaliteta. To je naročito značajno kod dizajna i primene logoa. Upotrebom vektorskog logotipa izbećićete mogućnost da vam logo u štampi bude “mutan”.

Pored ovog kvaliteta, zbog načina zapisivanja vektorska grafika nam omogućava lako arhiviranje i značajno “težinski” manje fajlove.

Rasterska grafika (rasterski logo)

Nasuprot vektorskoj grafici, imamo rastersku grafiku. Ona se bazira na pikselima, odnosno tačkama, u zavisnosti da li je reč o ekranskom prikazu (RGB mod) ili štampanoj formi (CMYK mod). Svaki piksel može predstavljati samo jednu boju. Imajući to u vidu, jasno je da rastersku sliku čine pikseli različitih boja i tonova.

Za razliku od vektora, kod rastera se povećanjem ili smanjenjem slike značajno gubi na kvalitetu. Na primer, kao na slici, ako uvećamo za nekih 100-200% logo, pikseli postaju jasno vidljivi i gubi se jasnoća i detalji. Osim ovog problema, i sam fajl je značajno „teži“.

Excentric logo dizajn

Naš studio svojim klijentima dizajniran logotip isporučuje i u vektorskom, i u rasterskom obliku, kao i u svim neophodnim formatima. Uz svaki logo naručen u našem studiju, dobija se i propratni info fajl sa opisom boja u svim modovima. Sa tako isporučenim logotipom klijent nema nikakvih problema pri aplikaciji svog logotipa na bilo kojoj površini i u bilo kojoj tehnici.

0 replies

Ostavite odgovor

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *